Bernard Lonclas

Bernard Lonclas

Het champagnehuis Bernard Lonclas

Bernard Lonclas is geboren en getogen in de champagnestreek en zoals hij zelf zegt: 
"champagne maken is meer dan alleen een vak, het is een roeping, zijn roeping". Zijn leven draait om deze wonderbaarlijke wijn en vooral dit voedende land dat hem in staat stelt deze vrucht te laten groeien. Begonnen in zijn garagebox met slecht een aantal flessen heeft hij in 1976 het champagnehuis Bernard Lonclas opgericht. Het huis ligt in het hart van het typische dorpje Bassuet, omringd door hellingen waarvan de kostbare grond perfect is voor de teelt van chardonnay druiven. Het is zijn doel, en dat van zijn kinderen die in zijn voetsporen treden, de natuur, aan wie ze alles te danken hebben, te beschermen en te behouden. 

Bernard Lonclas is een man met een passie voor de aarde en de wijn en met de hulp van zijn dochter Aurélie onderscheidt hij zich door een strenge selectie van zijn druiven tijdens de oogst en een zorgvuldige keuze van zijn verschillende partijen.
Ze verbouwen de drie champagne druivensoorten: chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

De ondernemersgeest en de passie en gehechtheid die enthousiasme, moderniteit en respect voor traditie samenbrengen, hebben het merk Bernard Lonclas tot een van de maatstaven van de champagne regio gemaakt.

Vinificatie is een belangrijke kunst in dit familiebedrijf. De traditionele knowhow wordt schaamteloos gecombineerd met moderne technologie. Hightech apparatuur wordt gebruikt voor het persen van de druiven en de fermentatie vind plaats in de thermo-gereguleerde roestvrijstalen vaten. Een keer per jaar worden de wijnen vakkundig geblend op een bijna rituele manier door Aurélie, Bernard en de andere leden van het team. Elk van hen drukt hun smaak, sensaties en emoties uit om de subtiliteit en originaliteit te bereiken die de Bernard Lonclas stijl uniek maken. De verkregen wijnen worden vervolgens naar de kelders gestuurd waar ze, in de koele duisternis, vredig wachten op volledige rijpheid.

Een leuk weetje over dit champagnehuis: 
De Grand Brut champagne wordt in het Élysée geschonken als huis champagne.