Champagne bewaren en serveren


Champagne bewaren


De bewaring van champagne hangt af van een combinatie van factoren:

- Allereerst de condities waaronder u de fles bewaard

De ideale conditie voor het bewaren van champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, donker, een constante temperatuur (liefst zo tussen de 10 en 12 graden Celcius) en als je het helemaal perfect wilt hebben een luchtvochtigheid rond de 80%.

- Wat voor druiven bevat de champagne welke u wilt bewaren? 
Indien er veel pinot meunier druiven - aangenomen wordt meer dan 35% - in een champagne is verwerkt, dan is de champagne in principe niet langer dan 9 maanden houdbaar. Pinot meunier is immers een druif die niet alleen snel rijpt, maar ook snel over de top is.

Heb je een blanc des blancs of een blanc des noirs, dan zit er geen pinot meunier verwerkt in de champagne en is deze alvast langer houdbaar. Een blanc de noirs (samengesteld op basis van pinot noir druiven) kan in de meeste gevallen langer bewaard worden dan een blanc de blancs (samengesteld op basis van chardonnay druiven).

Voor "gewone" champagnes die niet teveel pinot meunier bevatten, geldt grotendeels een vuistregel: je kan de champagne net zo lang bewaren als dat hij in de kelder heeft gerijpt. 

Ook de kwaliteit van de druiven speelt een rol in het bewaringspotentieel van de champagne. Een champagne Grand Cru of Premier Cru kan je dus langer bewaren dan een gewone champagne. De meeste producenten vermelden de cru status op het etiket.

-Wat voor soort champagne wilt u bewaren?
Een non-vintage champagne is niet de meest ideale champagne om te laten rijpen. Het wordt aangeraden om kort na de aanschaf te genieten van dit type champagne. In theorie kan deze champagne zo’n jaar of 3 bewaard worden maar hij zal er niet veel beter op worden. Zodra de fles in onze webwinkel verschijnt, is de champagne perfect om gedronken te worden.

Een vintage champagne (millésimé) betreft een champagne uit een goed jaar. Logisch gevolg is dan ook dat deze champagne langer houdbaar is. Hoe beter het jaar, hoe langer houdbaar de champagne. Daarnaast is het zo dat er meestal geen pinot meunier wordt gebruikt voor deze champagne waardoor de champagne beter geschikt is om te rijpen. Een vintage champagne kan je gerust 5 tot 10 jaar bewaren.

Blanc de blanc-champagne, gemaakt van enkel chardonnay-druiven en blanc de noir-champagne, gemaakt van alleen pinot noir druiven, zijn vanwege het feit dat ze zijn gemaakt van een enkele druifsoort langer houdbaar dan een champagne die gemaakt is van verschillende druifsoorten.

-De fles speelt uiteraard ook een rol
Kleine flesjes kan je niet bewaren en zijn voor onmiddellijke consumptie bestemd. Grotere flessen van meer dan drie liter zijn ook niet ideaal om voor langere tijd te bewaren. De best houdbare fles is de magnum en daarna de reguliere fles van 0.75L.


Champagne serveren

Glazen
Traditioneel wordt champagne in een flûte geschonken, dit voor het behoud van de bubbels en om deze beter tot zijn recht te laten komen. Echter, de wijnwereld is in beweging want tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor een ruim wijnglas of een coupe. Hierin komen de bubbels minder goed tot zijn recht maar door de zuurstof die bij de champagne komt heeft deze de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Tevens kun je de aroma's beter tot je nemen.

Wanneer je een complexe champagne drinkt adviseren wij een ruimer wijnglas, maar wanneer je voor het bruisende feestelijke effect wil gaan dan adviseren wij een flûte. 

Tip! Doe je champagne glazen niet in de vaatwasser. Champagneglazen mogen immers niet "te" schoon zijn. In te schone champagneglazen blijven bubbels uit.  Het spoelmiddel dat in vaatwassers wordt gebruikt geeft de nodige glans af maar laat ook een laagje achter op het glas welke dodelijk zijn voor de champagnebubbels. Was de champagneglazen uitsluitend met de hand, bij voorkeur met koud water en zonder afwasmiddel, en wrijf ze voor gebruik nog eens extra op met een schone doek.

Temperatuur
Champagne wordt altijd gekoeld geserveerd en heeft de ideale drink temperatuur tussen de 8°C en 10°C. Hoe jonger en frisser de champagne is, hoe meer hij gekoeld moet worden. Een rijpere champagne of een vintage kan op 10°C tot 12°C gedronken worden. Wanneer champagne geserveerd wordt op een koudere temperatuur dan 8° graden dan wordt het lastiger om aroma’s te herkennen en ook komt het de smaak niet ten goede. Als een champagne geserveerd wordt met een temperatuur hoger dan 12° graden dan wordt de wijn te ‘zwaar’ en hierdoor minder helder.

Champagne koelen
Je kunt champagne op meerdere manieren koelen, echter niet alle manieren waarop je champagne kunt koelen bevorderen de smaak. Onderstaande twee koelmethodes genieten de voorkeur:

- IJsemmer: plaats de fles champagne in een emmer met water en ijs, gebruik een verhouding van ongeveer 1/3 ijs en 2/3 water. Na een half uurtje is je champagne goed gekoeld.
- Koelkast: leg de champagne drie tot vier uur voor het serveren in de koelkast. Leg een fles champagne nooit in de vriezer, bij geleidelijke koeling komt de champagne beter tot zijn recht.