Liébart - Régnier

Het champagnehuis Liébart - Régnier

In 1960 vestigde de jonge wijnbouwer Lucien Liébart zich samen met zijn vrouw Georgette Régnier in Baslieux Sous Chatillon, een typisch klein dorpje in de Marne vallei, en samen richtten zij het Champagnehuis Liébart - Régnier op. Toen zijn vader stierf in 1987, nam Laurent de familie wijnstokken over en werd later bijgestaan ​​door zijn vrouw Valérie. Vandaag bestrijkt het landgoed een gebied van 10 hectare beplant met de traditionele druivensoorten voor deze klei-kalksteen bodem, dat wil zeggen 60% meunier, 20% pinot noir, 20% chardonnay, verdeeld tussen de geboortedorpen van de ouders, Vauciennes en Baslieux Sous Chatillon.

Elk jaar worden er 60.000 flessen verkocht. Het is met veel respect voor het milieu gekweekt en gecertificeerd door de Franse overheid HVE (High Environmental Value). Zes mensen werken het hele jaar door op de wijngaard en er werken 45 mensen tijdens het druiven plukken. Het oogsten gebeurt alleen met de hand in de Champagnestreek. Chablis en Cordon de Royat zijn de gekozen snoeimethoden, afhankelijk van het soort druif en de blootstelling van het perceel. Laurent, nauwgezet en gepassioneerd, heeft een sterk besef van zijn afkomst en is zeer gehecht aan het land. Als onafhankelijke wijnbouwer werkt hij er hard aan om ervoor te zorgen dat zijn champagnes de expressiviteit van hun land reproduceren. De gehechtheid van het gezin aan hun wijngaard leeft door hem heen en hij geeft deze streken al door aan zijn dochters. 

Laurent respecteert het milieu en wendt zich tot geïntegreerde wijnbouw. Hij is nieuwsgierig om alternatieve technieken te leren en te gebruiken, zoals het opnemen van de maancyclus tijdens het planten, bewerken, bedekken van planten, seksuele verwarring enzovoort, door deze methoden in praktijk te brengen om zijn wijnstokken te cultiveren.

De druiven worden geperst in een DIEMME 6.000 kg pers die is goedgekeurd door het INAO, het instituut dat verantwoordelijk is voor het label 'controlled orignation of origin'. Vinificatie vindt plaats in vaten die grotendeels van roestvrij staal zijn gemaakt om de temperatuur te regelen.

Ze werken samen met hun oenoloog om de verschillende cuvées te mengen en om de specifieke kwaliteit van hun terroir te behouden.

Het unieke karakter van hun champagne willen Laurent en Valérie graag met u delen.

  Lucien Liébart