De stappen van het ontstaansproces van de champagne


De oogst

Wanneer tegen het einde van september de oogstdatum wordt vrijgegeven, trekken de druivenplukkers de wijngaarden in om de druiven voorzichtig met de hand binnen te halen. De champagnestreek is één van de weinige wijngebieden ter wereld waar nog met de hand wordt geoogst. Machinaal oogsten is verboden. De druiven mogen in geen geval gekneusd worden omdat men wil voorkomen dat de blauwe schilletjes de most verkleuren. De druiven worden in de persen van het wijnhuis onmiddellijk geperst.

Het persen
Om enkel het beste sap en de fijnste aroma's te verkrijgen, moet het persen voorzichtig en geleidelijk gebeuren.
De grote champagnehuizen bezitten hun eigen wijnpersen. De eerste persing met lichte druk levert de cuvée op. Het persen duurt al met al tussen de drie en vier uur per partij van 4000 kilo druiven. De gewonnen most wordt zo snel mogelijk naar de wijnkelders en productiecentra van de champagnehuizen gebracht.

De gisting
Het sap afkomstig van de persing (de most) wordt naar de cuverie (opslagvaten) vervoerd. Door de zwaartekracht wordt de most ontdaan van zijn eerste bezinksel. De gisting, die dan gaat plaatsvinden, geeft de wijn zijn frisse, soepele en ronde aroma's. De verkregen stille wijn wordt daarna ontdaan van de laatste droesem. De wijn op dit punt is nog niet mousserend.

De assamblage
Vanaf november worden de basiswijnen beoordeeld op hun kwaliteit.

Het bottelen
De flessen worden gevuld met de geselecteerde cuvées en horizontaal gestapeld, waarna de tijd zijn werk zal doen.  

Het ontstaan van een mousserende wijn
Door een tweede gisting van de wijn in de fles, ontstaat er een delicate bruis in de wijn; de geboorte van champagne. Gedurende het rijpingsproces geeft de gist aromatische stoffen af en worden de koolzuurbelletjes in de wijn fijner. De tweede gisting is de kern van het ontstaansproces van de champagne.

Het klaren
Na jaren rijpen in de kelders volgt de fase van het klaren. De flessen worden met de hals naar beneden, licht gekanteld, in houten rekken geplaatst. De flessen worden dagelijks gedraaid zodat het bezinksel in de hals van de fles zakt. Tegenwoordig wordt dit grotendeels machinaal gedaan.

Het degorgeren
De halzen van de flessen gaan door een ijskoud bad waardoor het bovenste gedeelte van de hals bevriest. Een ijsklontje, met daarin het bezinksel, ontstaat in de hals van de fles. Door de natuurlijke druk in de fles schiet het ijsklontje uit de hals wanneer de fles wordt geopend. Hierdoor wordt het bezinksel in één keer verwijderd.

Dosage
De dosage is de laatste stap van het productieproces van champagne. Een "liqueur d'expedition" wordt toegevoegd, bestaande uit de reservewijnen.

De flessenopmaak
De fles wordt afgesloten met een kurk, een metalen capsule en een muselet om de rijke aroma's van de champagne te bewaren. De flessen zullen nog enkele maanden rusten alvorens ze worden voorzien van een versierde capsule en hun etiket.  

Methode champenoise